Diaconaal Centrum Oost - De Vuurtoren

Door Gianni da Costa

In mijn werk als Opbouwwerker ben ik continue met deze vraag bezig: Wat is de impact van het Diaconaal Centrum Oost voor de bezoekers?

We weten dat de werkwijze van het Diaconaal Centrum en Buurthulp Oost zich kenmerkt door de theorie van de presentiebenadering. Dat betekent dat het gaat om bij de bezoekers te zijn, bij de mensen die hier binnenkomen, onderdeel te zijn van het dagelijks leven van die mensen en samen het leven te dragen. Het is het samen deel uitmaken van een groter geheel.

Waarom een vuurtoren, vraag je je misschien af? 

Het is vooral als symbool belangrijk voor me in mijn werk. Als Diaconaal Centrum Oost willen we ons licht laten schijnen over soms lastige onderwerpen of moeilijke situaties van bezoekers, helderheid brengen, herkenningspunten laten zien zodat wij of bezoekers weer verder onze koers kunnen bepalen. Hier zijn de vertrouwenspersonen van Buurthulp goed in getraind.

Een van de belangrijkste functies van het Diaconaal Centrum Oost is om verschillende mensen en organisaties met elkaar te verbinden. Dat gebeurt tijdens verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld op de koffieochtend/het spreekuur op de woensdagen.
Wat we ook zien is dat er binnen het Diaconaal Centrum de mogelijkheid wordt gegeven om in contact te komen met andere organisaties. Zo werkt Buurthulp Oost nauw samen met Civic tijdens de spreekuur. Als Diaconaal Centrum Oost werken ook goed samen met organisaties als MoneySchool, BuurtBuik, Restaurant Scheepskameel, Meevaart en Oogsten van Oost.

Maaltijden:
Buurthulp – locatie Eltheto kerk Maaltijden Maandag - Buurtbuik ( 17.00-18.00)
Woensdag - Diaconaal centrum ( Soep 11.30-12.00)
Vrijdag – Oogst van Oost – met Tim (17.00-18.00)

MoneySchool- Maak je dromen waar! Woensdagen van 15.00-17.00u
Kinderen worden in het 8 wekelijkse programma van MON€Y SCHOOL uitgedaagd om na te denken over hun (toekomst) dromen, de rol die geld speelt in de maatschappij, hoe om te gaan met geld en verleidingen en hun spaardroom. Er is veel ruimte voor interacties de stof komt tot leven tijdens de komst van een gastspreker en de excursie naar een onderneming in de buurt. Kinderen zetten hun talenten in om dat wat ze geleerd hebben te presenteren. Ouders worden standaard betrokken bij het programma en aangemoedigd om thuis ook bewust en actief met financiële opvoeding aan de slag te gaan.

We kijken terug op een bijzonder jaar. Ziekte, verdriet, onzekerheid en eenzaamheid zijn woorden die jullie vast herkennen. Dwars daar doorheen was er ook hoop, vertrouwen, vernieuwing en verbinding.

Profeet Jeremia zei het zo treffend: “ Zet je in voor de bloei van de plaats waar je woont, want de bloei van je woonplaats is ook jullie bloei”. En dat is wat mij betreft precies de goede volgorde: zorg voor je omgeving en als iedereen het goed heeft, dan heb je het zelf ook goed.