Vluchtelingen in Amsterdam

De vluchtelingencrisis houdt ons allemaal bezig. We zien en horen van de duizenden mensen die vanuit Syrïe, Irak en Afganistan zoeken naar een veilige plek. We zien de beelden van gesloten grenzen in het ene land en open armen in het andere land. Beelden van mensen die het vasteland met moeite halen en mensen die het leven verliezen in hun tocht naar veiligheid. De beelden laten ons, hier in het beloofde Europa, achter met een diep gevoel van machteloosheid en ontzetting.

vluchtelingen-ASD-cs

Veel mensen vragen zich af: Wat kunnen we doen? Wat kunnen we geven? Zeker nu er ook grote groepen vluchtelingen aankomen in Nederland, ook in Amsterdam.

Deze vragen heeft de Protestantse kerk en de Diaconie in Amsterdam zich ook gesteld. De Algemene Kerkenraad heeft daarom op 13 september een kanselboodschap doen uitgaan, waarin adviezen worden gegeven. 

Daarnaast vind je hier een overzicht van het hulpaanbod van de kerk in Amsterdam. Als je iets wilt doen, vind je in de brief van de diaconie een aantal adressen van organisaties bij wie je je kunt melden. Een belangrijke tip is het Wereldhuis, dat al langer vluchtelingen begeleidt, en daarvoor ook vrijwilligers zoekt. Ook op de website van de Protestantse kerk in Amstedam vind je veel informatie.

Tot slot. Rond het vluchtelingenprobleem hebben we veel vragen. Praktische vragen, maar ook kritische en legitieme vragen over wat de gevolgen zijn van deze stroom aan vluchtelingen. De kerk is bij uitstek de plek om al je vragen te mogen stellen. Deze brieven en de hulp die we willen bieden zijn niet bedoeld om het gesprek te doven, maar juist om het gesprek te openen.

Heb je vragen, zorgen of ideeën? Bij Peter Faber, onze diakenen (Gerritjan Huinink, Jacoline Marchal) en bij mij kun je terecht met je vragen en suggesties.

Namens de kernraad

Ds. Marleen Blootens