Een hoop positieve energie

jerritvellengaIk hoor het geregeld van mensen die binnen komen waaien doordeweeks: ‘Wat een positieve sfeer hangt er hier!’

En dan vraag ik me af: waar zit hem dat nu in? Zijn het de kaarsjes die branden in de hoek, of het avondgebed dat dagelijks trouw wordt gebeden of de zondagse eredienst? Zijn het de mensen die boven de kerk wonen, of de vrijwilligers die altijd klaarstaan voor onze bezoekers en de bezoekers zelf? Of is het het gebouw, de vele laagdrempelige activiteiten, de kinderen van Re-Play of de altijd mooie bloemetjes op de tafels van LT? Is het de Geest van Christus, domweg mazzel of is het de inzet van de kerkgemeenschap? Ik vermoed dat het allemaal even waar is.

De positieve sfeer leidt er ook toe dat andere organisaties zich de laatste tijd vaker melden om activiteiten te organiseren in de Elthetokerk. Een mooie ontwikkeling, waarbij we in overleg met de kernraad altijd kijken of deze organisaties passen bij ons als kerk en diaconaal centrum. Toch zult u zich wellicht afvragen wat er dan allemaal gebeurt doordeweeks. Hier nog eens een overzicht:

 • Elke maandag is er in het eetlokaal LT de buurtmaaltijd, inloop vanaf 17:30 uur, eten vanaf 18:00 uur. Elke tweede maandag van de maand verzorgt ds. Greteke de Vries een gespreksgroep, voorafgaand aan de buurtmaaltijd, vanaf 16:30 uur.
 • Elke maandagmiddag handwerkt de handwerkclub onder leiding van Jenny Beekes, van 13:00 uur tot 16:00 uur.
 • Elke maandag-, woensdag- en vrijdagochtend is er spelinloop van Re-Play voor ouders en hun kinderen (0-4 jaar). Momenteel werkt Annerieke Bakker aan een doorstart van het project, omdat Stichting Tot Heil des Volks deze zomer stopt met de financiering. Annerieke werkt aan de oprichting van een eigen stichting.
 • Elke woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend hebben we koffie-inloop van 9:30 uur tot 12:00 uur.
 • Op woensdag houdt Buurthulp spreekuur.
 • Op donderdagochtend tussen 9:00 en 10:00 uur verzamelt een groep mensen zich bij ons om daarna met elkaar de wijk in te gaan en een interessante plek te bezoeken (Civic, Kijk in je Wijk).
 • Diezelfde ochtend verzorgt de Culturele Apotheek ‘Samen Lezen’ tussen 11:00 en 12:00 uur. Een echte aanrader!
 • Elke woensdagochtend sluiten we af met een gezamenlijke lunch van vrijwilligers en gasten.
 • Op de vrijdagavond in de oneven weken is er de huiskameravond van 20:00 tot 22:00 uur. Op 13 april is er een liedjesquiz, 11 mei gaan we zingen en 25 mei is het tijd voor een film.
 • En dan hebben we natuurlijk de rommelmarkt, elke laatste zaterdag van de maand, van 12:00 tot 15:00 uur. Zaterdag 30 juni valt deze samen met het Indische Buurt Festival.
 • De volgende Wijs met Grijs is dinsdag 19 juni.

Hoewel we nu spreken over Diaconaal Centrum Oost, blijven deze activiteiten gedragen door mensen uit de gemeente en zijn ze voor iedereen toegankelijk, uit kerk en buurt.

Naast deze ‘eigen’ activiteiten werken we samen met Money School, die elke dinsdag- en donderdagmiddag kinderen ontvangt in het eetlokaal. Via een lesmethode proberen ze kinderen uit de vicieuze cirkel van armoede te trekken, door hen op te voeden in het omgaan met geld, maar ook door hen te leren dromen van een hoopvolle toekomst.

Vanaf 9 april wordt elke tweede vrijdag van de maand een maaltijd bereid door buurtbewoner Kenny (Mix it, Civic).

Daarnaast zitten er nog verschillende initiatieven in de pijplijn, waarover we u zullen informeren als er iets concreets uit voortvloeit. Mocht u meer willen weten over het een of ander, dan kunt u altijd binnenlopen of contact opnemen met mij (, 06-13966423).