Nieuws

 

Hier vind je een overzicht van de laatste blogs en nieuwsberichten.

Blog van Martijn: Duiventil

Op zaterdag 25 juni vierden we met een prachtig feest dat de Leefgemeenschap al meer dan 10 jaar bestaat. Even lang geleden werd het hele gebouw opgeknapt en vernieuwd, ook de kerkruimte. Een feestje waard. Want we zijn heel dankbaar en blij met deze bijzondere plek, al haar bijzondere mensen en al die verschillende activiteiten (Kerkdiensten, Replay, Buurthulp Oost, koffie-inloop, Buurtbuik, rommelmarkt, inspiratieavonden, enzovoort)

Lees meer »

Zomerprogramma Eltheto

In de zomer zal er niet elke zondag een kerkdienst zijn in de Elthetokerk. In plaats daarvan zal er steeds afwisselend een gemeenschappelijke viering zijn in de Muiderkerk, de Binnenwaai, óf de Elthetokerk. Hieronder het overzicht voor de komende weken:

Lees meer »

25 juni - 10 jaar leefgemeenschap!

Op zaterdag 25 juni viert de leefgemeenschap haar 10-jarig bestaan. Dat doen we met een viering en een open dag, en vooral heel veel gezelligheid. We hopen jullie ergens gedurende de dag te zien! Wees welkom!

Lees meer »

9 juni Buurtlezing DEADTALK

Van één ding in ons leven kunnen we zeker zijn: we gaan er een keer aan. Daar denken we liever niet te veel aan, omdat het de sfeer zo verpest. Maar dat zou wel eens een grote vergissing kunnen zijn! We kunnen volgens veel filosofen de zekerheid van de dood ook gebruiken om ons leven vandaag zo intens en mooi mogelijk te leven. Tijdens deze buurtlezing word je op een ontspannen manier uitgedaagd om stil te staan bij sterfelijkheid. De dood als sfeerverhogend onderwerp.Filosoof Lammert Kamphuis geeft een lezing over het thema 'You only live once', en death changing doula Susanne Duijvestein reflecteert over haar ervaring als zelfstanding begrafenisondernemer.Tijd en plaats: 20:30 - 21:30 uur, Elthetokerk, Javastraat 118. De toegang is gratis. Deze lezing is een idee van vertrouwenspersonen Coenraad Koper en Hilde Oversteeg.

Lees meer »

Rommelmarkt 28 mei

Op zaterdag 28 mei is er weer rommelmarkt! Van 12-15:00 uur, met natuurlijk weer veel spulletjes, gezelligheid en pannenkoeken. Spullen voor de leefgemeenschapkraam kunnen op vrijdag ingeleverd worden, of op zaterdagochtend voor 12 uur. Welkom iedereen!

Lees meer »

De Eltheto kleurt groen!

De klimaatcrisis is dagelijks in het nieuws. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten we zo snel mogelijk tot een enorme CO2-reductie komen. Gelukkig staat de Javastraat op zondag niet vol met ronkende auto's van kerkbezoekers. En we zijn al aan de slag geweest om een enorm mooie tuin aan te leggen! Tegelijkertijd kunnen we als kleine gemeenschap hierop voortbouwen en een mooie bijdrage leveren aan dit doel, binnen het kerkgebouw, het gebruik ervan, maar ook als gemeenteleden en in de buurt.Binnen de Elthetokerk zou ik graag een groep enthousiastelingen bij elkaar willen zoeken die aan de slag gaan met het thema klimaat en duurzaamheid. Dit betekent dat we ons inzetten om bijvoorbeeld het gebouw te verduurzamen, of om samen te focussen op duurzame beleggingen, bezinning en de bewustwording van gemeenteleden in hoe je bewust en duurzaam kunt leven.Er is genoeg te doen, wat ook betekent dat er veel ruimte zal zijn voor eigen initiatief en we samen de plannen gaan maken. Lijkt het je leuk om mee te doen, stuur dan een mailtje naar Wilco van Bokhorst (wilcovanbokhorst@gmail.com), ook als je nog vragen hebt!

Lees meer »

Hulp aan Oekraïne

Al meer dan een maand duurt nu de Russische inval in Oekraïne. Vier miljoen mensen zijn het land ontvlucht, de meesten naar Polen, maar ook honderdduizenden naar andere buurlanden. Drommen vluchtelingen komen ook in Nederland aan. Hoeveel het er uiteindelijk zullen worden weten we niet, maar het zal niet bij enkele duizenden blijven, zo is de verwachting.We voelen ons machteloos en gelukkig willen velen hulp bieden, ook vanuit de kerken. Daarbij is het belangrijk dat niet de hulp goed gecoördineerd wordt. In deze (tijdelijke) rubriek staan de komende tijd mededelingen over lokale initiatieven, ook in onze kernen,  naast verwijzingen naar websites van de gemeente Amsterdam en van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA). De  Amsterdamse Diaconie neemt daarbij het kerkelijke voortouw.Afgelopen week verscheen een brief namens PKA en Diaconie van Vincenza La Porta en Hanneke van Bezooijen aan de wijkkerken over wat wij als wijkkerken en het PKA-netwerk kunnen doen. Die brief kunt u hier lezen.Op de PKA-site wordt ook een informatiepagina bijgehouden over die hulp met adressen en tips.

Lees meer »

Juridisch Spreekuur op de woensdagochtenden

Heb je vragen over werk, inkomen of een uitkering vanuit het UWV en zou je hier graag juridisch advies over willen hebben? Kom dan naar het gratis juridisch spreekuur van het Diaconaal Centrum Oost & de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De studenten en medewerkers zitten elke woensdagochtend van 10:00-12.00 uur klaar. Wie weet kunnen zij je wel verder helpen.

Lees meer »

Blog van Martijn: Bidden voor vrede...

Het kan gek gaan. Weinig mensen hebben het nog over corona. Het nieuws is nu iedere dag vol van de Russische inval van Oekraïne. Eén machtig en ook onberekenbaar man is een oorlog ontketend en houdt de wereld in zijn greep. Miljoenen Oekraïners zijn op de vlucht geslagen en zien hun steden aan puin geschoten worden. Gezinnen zijn uit elkaar gescheurd. Hun toekomst is angstig en onzeker. Niemand durft in te grijpen uit angst voor een nieuwe wereldoorlog.

Lees meer »

Veertig dagen voor de ander

De lat ligt hoog in onze maatschappij. We moeten ons eigen hachje redden. Trouw zijn aan onszelf, werken aan onze persoonlijke ontwikkeling. Je moet kiezen voor jezelf, want niemand anders doet dat voor je, en fouten vergeven is lastig. Kan dat ook anders?

Lees meer »