Geschiedenis

De Elthetokerkgemeente in de Indische Buurt vormt samen met de Muiderkerk de Protestantse Kerk Amsterdam-Oost. De Elthetokerk is van oorsprong een Hervormde wijkgemeente. Vanaf 1913 kwam de gemeente samen in het wijkgebouw aan de Javastraat.

Het kerkgebouw aan de Kramatweg, waarin men later kerkte, moest in 1992 worden afgestoten, waarna de kleine gemeente weer haar intrek nam in het gebouw aan de Javastraat. Het werkgebied van de gemeente is sindsdien uitgebreid met het Oostelijk Havengebied.

De gemeente van de Elthetokerk heeft zich jarenlang weten te handhaven. Ondanks verwachtingen dat de gemeente zou verdwijnen of zou opgaan in een andere kerkelijke gemeente, leeft de gemeente nog volop: er is sprake van gestaag groeien, van verjonging, en nu zelfs een gerenoveerd wijkgebouw aan de Javastraat. Een hechte gemeenschap van eigenwijze survivors dus!

Het complex werd na de renovatie eind 2011 officieel geopend door toenmalig minister Liesbeth Spies (Wijken en Integratie en Binnenlandse zaken) en Jan Hoek, voormalig wethouder van stadsdeel Zeeburg. 

Het Elthetocomplex is een uitstekend voorbeeld van hoe een kerk en haar leden in deze tijd met twee voeten middenin de samenleving kunnen staan. Niet alleen in religieus, maar ook in maatschappelijk opzicht. In een buurt met mensen van zo’n zestig verschillende nationaliteiten, kan de Elthetokerk met haar multifunctionele gebouw een samenbindende factor zijn voor iedereen die hier woont.

 

Leefgemeenschap

Ook de woningen boven het gebouw horen bij het Elthetocomplex. In deze woningen wonen leden van de leefgemeenschap: kerkleden die zich hebben gecommitteerd aan kerk en buurt. Zij maken deel uit van de kerk, en nemen deel aan veel activiteiten, zoals het avondgebed en de inspiratieavonden. 

 

Arabische Christenen

Per 19 oktober 2017 huist in de Elthetokerk een groep van Arabische christenen. Onder leiding van ds. Emad Thabet komen zij wekelijks samen in de Elthetokerk.

De oude Elthetokerk aan de Kramatweg
(bron: geheugenvanoost.amsterdam)