November: Intercultureel bijbellezen rond het thema racisme

Gepubliceerd op 18 oktober 2022 om 21:40

Racisme is een van de moeilijkste maatschappelijke vraagstukken van dit moment. Discussies over Zwarte Piet zijn jaarlijks vaste prik geworden en na de Black Lives Matter-protesten in 2020 komt het onderwerp steeds vaker ter sprake.


Hoe zit dat in kerken en in het christendom? Wat voor impact heeft het bijvoorbeeld dat Jezus vaak als witte man wordt afgebeeld? Hoe kunnen we met christenen met verschillende huidskleuren en culturen een gesprek over dit onderwerp voeren, waarin recht doen centraal staat? Kan het lezen van de Bijbel over dit onderwerp met mensen met een andere huidskleur of culturele achtergrond hier helpen?


Vanuit de Protestantse Theologische Universiteit doet Kirsten van der Ham hier onderzoek naar. Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in hoe kerkleden tegen racisme aankijken en hoe zij met mensen met andere ervaringen/meningen in gesprek kunnen gaan. In november en december zal zij gespreksgroepen en bijbelstudies leiden over dit onderwerp met gemeenteleden van de Elthetokerk en Christ for the World Mission. Het gaat om drie dinsdagavonden: 8 november, 22 november en 6 december van 20:00 tot 21:30 uur in de Eltheto.


Interesse? Neem dan contact op met ds. Martijn van Laar (predikant@elthetokerkamsterdam.nl).