Blog van Martijn: Blijf dromen!

Gepubliceerd op 19 januari 2022 om 23:51

Op nieuwjaarsdag werd de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu begraven. Een bijzonder en markant mens, met een innemende lach, een hart voor God en mensen, en een hartstocht voor gerechtigheid.

We hebben thuis het gesprek teruggekeken dat Twan Huys met Tutu had voor College Tour, een tv-programma waarin studenten in gesprek gaan met bekende mensen.

Vooral het slot van de uitzending maakte indruk op mij. ‘Wat zou u al deze jonge mensen willen meegeven?’, vraagt Twan Huys. En dan begint Tutu al die jonge gasten te bemoedigen:

‘Keep dreaming. Blijf dromen. Trek je niks aan het cynisme van de oudjes. Blijf dromen van een wereld waar iedereen gezien wordt… Het is ontzettend bijzonder hoe God al sinds mensenheugenis gebruikmaakt van met name jonge mensen. Om de wereld te maken zoals hij hem graag ziet: een prachtige wereld voor iedereen... En God wil ook gebruik maken van jou, en jou, en jou, en jou…’

Een indrukwekkend fragment. Tutu’s bemoedigende stem in een cynische wereld: ‘Keep dreaming’. En iedereen is doodstil. Je proeft de ontroering in de zaal.

Ook ik was ontroerd. Het zijn gekke tijden. Redenen genoeg om een cynisch mens te worden. Maar in dit fragment zie je een stralend mens, die met liefde en lef oproept om te blijven dromen van de wereld die God voor ogen staat. En dat ondanks alle onrecht en ellende die hij in de ogen heeft gekeken.

Blijf dromen! Woorden die ik meeneem dit nieuwe jaar in. Niet om weg te dromen en de ogen te sluiten voor de werkelijkheid, maar om ook met de voeten in de modder te blijven hopen op God en zijn toekomst: ‘Uw koninkrijk kome!’ of – in het Grieks – ‘Eltheto!’. De naam van onze kerk nodigt ons uit om te blijven dromen.