Landen in Amsterdam

En?... zijn jullie al wat geland in Amsterdam?’.  Het is een vraag die ons met enige regelmaat gesteld wordt. Door familie, vrienden, oud-gemeenteleden in Rotterdam, ook door Amsterdammers en Eltheto-ers:  ‘Al wat geland in 020?’. ‘Helemaal geland is misschien iets teveel gezegd’,  antwoord ik vaak nog wat voorzichtig, ‘maar we zijn toch steeds meer aan het aarden’.

Langzamerhand gaat het vertrouwder voelen in Amsterdam. Ik weet inmiddels een paar hoofdroutes en toegangswegen waarlangs ik met de fiets sleutelplekken kan bereiken: station, stadscentrum, de Nieuwe Keizersgracht. Ook weet ik een viszaak en een loempiakraam te vinden. Ik heb het gevoel dat ik steeds meer mensen leer kennen en langzaamaan ook een beetje begin te begrijpen hoe het hier toe gaat in Amsterdam.

Het is hier geen Rotterdam. Dat heb ik wel gemerkt.  Amsterdam is veel meer dan Rotterdam de stad van vrijheid, de stad ook van jezelf positioneren en profileren. Thema’s die overal spelen, maar in Amsterdam wel in het bijzonder, denk ik. In het tumult rond de Nashville verklaring heb ik wel ontdekt dat een Rotterdamse stijl ‘gewoon-je-eigen-ding-blijven-doen-en-je-niet-gek-laten-maken’-reflex een andere is dan die in Amsterdam.  Wel even wennen voor mij…
Hoe dan ook. Ik hoop dat de Eltheto een plek is waar ieder die binnenkomt iets kan proeven van Gods goedheid. Een plek waar we het oneens kunnen zijn met elkaar, maar bij alle verschillen elkaar toch vasthouden. Naar elkaar luisteren en elkaar blijven zoeken en vinden in de kring rond de tafel van Jezus Christus. We leven allemaal van een genadige God. Rotterdammers en Amsterdammers.

In Denver (V.S.) is er kerk met de naam ‘House for all sinners and saints’ (Huis voor alle zondaren en heigen). Wel een mooie naam voor een kerk, vind ik. We zijn allemaal maar gewone mensen te gast in Gods huis. Niets menselijks is ons vreemd. Dat maakt nederig en bescheiden, ook in ons oordelen over anderen. We leven allemaal van Gods ontferming. Tegelijk noemt God volgens Paulus die door en door menselijke gemeente van Christus ‘heiligen’.
In zo’n huis als de Eltheto voel ik me op mijn plek, kom ik thuis. Ook als Rotterdammer in Amsterdam. Ik ontdekte tot mijn verrassing dat ik zowaar tijdens de Rommelmarkt (in een warm, droog en heel gezellig LT en omringd met allemaal mooie mensen) aanvankelijk wat besmuikt, maar gaandeweg steeds luider de Amsterdamse klassieker ‘Aan de Amsterdamse grachten’ aan het meezingen was…. Met dat landen komt het blijkbaar dus wel goed!