‘BN-ers’ aan de Javastraat

Sinds kort is de Javastraat een aantal ‘BN-ers’ rijker. Voor de zomer hadden we in de meerdere dagen een cameraploeg en redacteuren van de EO over de vloer. Voor het nieuwe programma ‘Zie je zondag!’ (NPO 2, zondagmorgen 9.20 uur). In dit televisieprogramma stelt presentator Marleen Stelling de vraag waarom mensen anno 2019 bij een kerk zouden willen horen. Als Eltheto mochten we de spits afbijten.

Met enige koudwatervrees gingen we met de programmamakers in zee. Redacteuren kunnen je immers al knippend en plakkend maken of breken. Maar het is mooi geworden.  Drie zondagmorgens bekeken we in de kerk voorafgaand aan de kerkdienst met zijn allen ‘live’ de televisie-uitzending op de beamer. Fantastisch om in een haast première-setting met taartjes van de EO samen naar het portret te kijken.

Mooi om te merken wat het met ons als gemeente doet. Met nieuwe ogen keken we naar elkaar, God dankbaar, een beetje trots ook wel, om bij zo’n kwetsbare, mooie en krachtige kerkgemeenschap te horen. Ook ik realiseerde me hoe gezegend we zijn met die gemeente van Christus aan de Javastraat. Ik merkte dat ik in een jaar tijd echt van deze plek en haar mensen was gaan houden.  Ik was ontroerd door de durf en openhartigheid waarmee de geportretteerden  iets lieten zien van zichzelf: Karel en Maria en hun gezin, Mevr. Van ter Meij, Hans, Johan, Klaas en Elja en de kinderen, Carla, Jan Cornelis... En al die anderen die in beeld verschijnen. Mooie mensen zijn jullie! Complimenten ook voor de integere wijze waarop de EO te werk is gegaan.

Ik heb het idee dat de serie ons als gemeente ook een nieuwe boost heeft gegeven. Sinds de uitzending zijn ook al verschillende nieuwsgierig gemaakte buurtgenoten polshoogte komen nemen.

Nieuwsgierig geworden? Kijk hier de drie afleveringen: aflevering 1, aflevering 2 en aflevering 3. Of bekijk hieronder een korte samenvatting (3 minuten):